НОВИНИ

звіт Єленського В. Є. на засіданні ректорату    14 листопада 2016 року ректорат розглянув питання про діяльність Науково-дослідницького центру дослідження релігій при Факультеті філософської освіти і науки. У даному дійстві взяли участь Дробот І. І. (декан факультету філософської освіти і науки), Бондаренко В. Д. (завідуючий кафедрою культурології), Тимченко С. Б. (президент центру «Реаліс»).

  Про діяльність центру доповів директор Науково-дослідницького центру дослідження релігій, Єленський В. Є.:

   Науково-дослідницький центр дослідження релігій є структурним підрозділом факультету філософської освіти і науки Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова.
Центр, у своїй діяльності, керується Законами України «Про освіту», «Про вищу освіту», «Про наукову та науково-технічну діяльність», Положенням про дослідницький університет, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2010 року №163, наказом МОН України № 631 від 01.11.2005 р., Статутом університету та іншими нормативно-правовими актами, що регламентують наукову діяльність, а також Положенням Науково-дослідницького центру дослідження релігій.

 


   Необхідність створення Науково-дослідницького центру змісту і форм курсів морально-духовного спрямування НПУ імені М. П. Драгоманова викликано потребою здійснення системних релігієзнавчих та міждисциплінарних досліджень релігійно-освітніх, релігійно-соціальних та релігійно-культурних проблем, які виникають при розробці програм та методичного забезпечення курсів морально-духовного спрямування, і впровадження результатів цих досліджень в освітній процес підготовки студентів НПУ. Створення та робота Центру через посилення дослідницької складової має стати однією зі складових отримання дослідницького статусу Університетом. Центр сприятиме входженню Університету в міжнародний науковий релігієзнавчий та педагогічний простір; забезпеченню міжнародного визнаного рівня релігієзнавчих досліджень і релігієзнавчої освіти в НПУ; підвищенню кваліфікації викладачів та вчителів суспільствознавчих дисциплін; поширенню та популяризації результатів релігієзнавчих досліджень в Україні та за її межами; покращенню рівня викладання курсів морально-духовного спрямування через розробку методичних рекомендацій та інноваційних методик навчання; зміцненню через науково-викладацьку діяльність засад свободи совісті, взаєморозуміння і взаємоповаги між прихильниками різних релігійних традицій, громадянського миру і злагоди в країні. 
Центр розробляє положення, плани, інструкції, ініціює укладення договорів про співпрацю з науковими установами, навчальними закладами, органами державного управління та виробництвами з проблем дослідження.
   За результатами діяльності Центру організовується видавництво монографій, навчально-методичних посібників, збірників, рекомендацій, статей, тез, створюється та поповнюється інформаційно-ресурсний банк даних, інформаційно-аналітичне середовище, проводяться науково-методичні заходи.
Обов'язки Центру:
• визначати стратегічну мету і завдання, спрямовані на досягнення відповідних цілей соціально-економічного розвитку Університету;
• визначати теми досліджень, науково-дослідних робіт та план роботи Центру на рік;
• формувати творчий колектив науковців;
• брати активну участь у конкурсах, конференціях, симпозіумах, круглих столах;
• розвивати сучасні форми висвітлення діяльності Центру;
• забезпечувати залучення коштів на функціонування Центру.
Основними напрямами діяльності Центру є:
• науково-дослідний;
• науково-методичний;
• інноваційний.
Протягом звітного періоду Центром дослідження релігії виконувалися наступні напрями роботи, передбачені Положенням про діяльність Центру:
Науково-дослідна діяльність.
- На базі центру реалізується освітньо-дослідницький напрям «Сучасне християнське богослов'я»
Напрям було започатковано спільно з Ресурсно-дослідницьким центром Євро-Азіатської акредитаційної асоціації, в рамках якого проводяться дослідження в сфері сучасного богослов'я, результати яких оприлюднюються в статтях та наукових монографіях. Протягом двох років планується захист чотирьох дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора філософських наук за спеціальністю 09.00.14 – богослов'я. В межах напрямку діють два методологічних семінари. Фінансування проведення заходів та ставок наукових співробітників здійснюється за рахунок Євро-Азіатської теологічної асоціації. Наразі профінансовано відкриття і ставки старшого наукового співробітника на які зараховано 4 особи. У 2017 році продовжується заявлене фінансування, але вже підтверджено фінансування і ставки молодшого наукового співробітника на частину якої буде зараховано 3 особи для посилання роботи напрямку.Єленський В. Є.

- В рамках навчальної (соціологічної) практики студентів 3-го курсу факультету філософської освіти і науки проведено два соціологічних дослідження за наступною тематикою: «Релігія і права людини» й «Релігійна освіта в сучасній Україні». Звіти про проведення практики, анкети опитувань та аудіо записи проведених інтерв'ю зберігаються в Центрі дослідження релігії й на кафедрі культурології.
- Результати досліджень опубліковано у наукових працях співробітників та волонтерів Центру (список може бути наданий за вимогою) та інтегровано до навчальних і робочих програм з наступних дисциплін: «Сучасний стан релігійних процесів в Україні та світі», «Дисциплінарне релігієзнавство» (модуль «Соціологія релігії»), «Міжнародні міжрелігійні організації», «Релігійне життя в сучасній Україні» та ін.
- Підготовлено і подано колективну дослідницьку заявку на грантову підтримку в рамках програми Еразмус+ (спільно зі Стокгольмською теологічною семінарією, Швеція) за тематикою «Публічна теологія».
Науково-методична та освітня діяльність.
- Створено програми курсової підготовки та підвищення кваліфікації за двома спеціалізаціями «Політична теологія» й «Психологічне консультування та капеланство».
- Створено позакредитну сертифікатну програму «Богослов'я та історія християнських церков».
- В рамках згаданих програм проведено кілька десятків освітньо-наукових заходів, серед них:
відкриті лекції та зустрічі (серед них лекції таких відомих фахівців у сфері релігії як: Кріс Сайпл (Інститут глобальної взаємодії, США), Тімоті Повнолл (Центр врегулювання конфліктів, США), Патриція Мієрсма (Інститут зцілення травми, США), Дагмар Хеллер (Гейдельбергський університет, Німеччина), Майкл Грін (Лондонський університет теології, Велика Британія), Крейг Л. Бломберг (Денверська семінарія , США), Джеймс Р. Бек (Денверська семінарія , США), А. Д. Найду (університет Байола, США), Брайан Відбін (Теологічній семінарії Альянс в Наяці, США), та ін.);
  - наукові семінари та круглі столи (наприклад, науково-методологічні семінари «Актуальні проблеми сучасного богослов'я», круглий стіл «Реформація і православ'я», науковий круглий стіл «Буддизм в Україні та на Заході», «Політичне богослов'я у Старому Завіті: теологія кризових станів суспільства», семінар «Історичні свідчення Воскресіння Ісуса Христа», міжнародна конференція «Реформація: східноєвропейські виміри» в Острозі та ін.);
   - наукові конгреси (наприклад, ІІІ Всеукраїнський конгрес вчителів предметів духовно-морального спрямування);
   - релігієзнавчі школи (наприклад, XVI Міжнародна молодіжна релігієзнавча літня школа «Протестантизм: від Реформації до сьогодні»);
   - презентація першого цілісного коментаря на канонічні книги Біблії – «Слов'янський Біблійний коментар».
Більш повний перелік заходів Центру та освітніх програм оприлюднено на сайті Центру дослідження релігії: http://csr.npu.edu.ua/
Інноваційна діяльність:
- Центром було створено Інтегровану навчально-дослідницьку програму з теології (http://csr.npu.edu.ua/ua/op/29-in-pt), суть якої полягає в інтеграції навчання в магістратурі (спеціалітета) та аспірантури. Коли в магістратурі вже починає виконуватися аспірантський план, написання курсової та магістерської робіт стає частиною дисертаційного дослідження, за умови виконання їх відповідно до вимог, які висуваються до дисертації. Після завершення магістратури особа вступає в аспірантуру і продовжує працювати над темою дисертації, розпочатої в магістратурі. Даний проект був започаткований три роки тому і на даний час учасниками інтегрованої програми стали більше 30 осіб. Даний проект був започаткований у співпраці Центру з кафедрою культурології та Евро-Азіатською теологічною асоціацією, яка замовила і профінансувала підготовку з середовища викладачів євангельських богословських навчальних закладів 10 кандидатів філософських наук зі спеціальності 09.00.14 – богослов'я. Проте, на сьогодні ця програма стала популярною й серед інших студентів магістерських програм.
- У партнерстві з кафедрою культурології та Християнським навчально-дослідницьким центром «Реаліс» було започатковано дві спільні магістерських програми, де Центр постає як координатор виконання даного проекту від університету (http://csr.npu.edu.ua/ua/op). Прийняття нового закону про вищу освіту уможливило формування партнерств для створення спільних магістерських програм. У рамках другого (магістерського) рівня освіти зі спеціальності 031 Релігієзнавство за рахунок варіативної складової навчального плану було розроблено і впроваджено дві спеціалізації «Соціально-політична етика і теологія» й «Психологічне консультування та капеланство» навколо спеціалізація для осіб, які з тих чи інших причин не бажають навчатися в магістратурі, були запропоновані сертифікатні програми. На ОР «Магістра», ОКР «Спеціаліста» і на сертифікатних програмах двох років навчаються 106 слухачів й студентів. Дані програми орієновані для задоволення потреб українського суспільства в умовах сучасних соціально-політичних трансформацій, що і характеризує інтерес до цих програм.
   Можна сказати, що центр дослідження релігії став майданчиком для розвитку богословської освіти і науки в університеті. І, реалізовуючи згадувані проекти, буде посилений кадровий потенціал за спеціальністю «богослов'я», що у кінцевому підсумку призведе до можливості ліцензування та акредитації в університеті за спеціальністю 041 «Богослов'я» на усіх рівнях освіти.
На чому потрібно зосередитися:
   Недостатнім є робота за науково-методичним напрямком роботи передбаченої положенням центру, що може полягати у адаптації навчальних програм курсів дисциплін закордонних лекторів магістерських програм до наших вимог та умов.
   Робота над посібниками та підручниками з нових релігієзнавчих та богословських дисциплін.
  Необхідно відзначити, що в межах реалізації спільних магістерських програм було перекладено низку посібників і підручників закордонних лекторів згадуваних програм. Однак важливо підготувати ці переклади до друку, щоб вони мали білшь широке поширення та вжиток.
Пропозиції
1. Виділити ставку методиста Центра, оскільки кількість виконуваної роботи потребує документального супроводу.
2. Доукомплектація аудиторії оргтехнікою: комп'ютером і багатофункціональними пристроями.