НОВИНИ

Тарас Дятлик і Віталій Хромець12 березня 2016 року, на базі Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова (Київ), відбувся II науково-методологічний семінар «Актуальні проблеми сучасного богослов'я» на тему: «Рецепції патристичної спадщини в сучасному християнському богослов'ї» з метою обговорити теоретичний, методологічний та практичний потенціал патристичної богословської спадщини для сучасного християнського богослов'я. У заході прийняли участь більше 30-ти науковців, богословів, релігієзнавців, аспірантів богослов'я та представників духовенства.

Вивчення та осмислення патристичної спадщини відіграє важливу формуючу роль для сучасного християнського богослов'я, а отож і для сучасної української Церкви. У отців Церкви ми знаходимо вчення і роздуми, як застосувати розуміння Бога, Христа, Його Слова, Його Духу щодо тлумачення Біблії, діалогу з тогочасною філософією, стосунків з державою (імперією), усіляких соціальних питань, тощо. Адже патристична спадщина (особливо періоду Ранньої Церкви) є для нас певними лінзами, через які ми споглядаємо і вивчаємо не тільки загальний досвід Церкви, але й досвід ходіння з Богом окремих християн через їх пошуки біблійної Істини і способів застосування в конкретний час в конкретному місці.

aktualna-teologiya
Доповідачами семінару, які допомогли учасникам розширити розуміння патристичної спадщини, а також поділилися своїми методами дослідження, виступили відомі українські богослови, представники православних, греко-католицьких та євангеличних церков:

  • Ілля Геннадійович Бєй - магістр теології, докторант Гуситського богословського факультету Карлова університету в Празі, викладач Київської духовної академії. Тема: "Візантійська філософія і сьогодення".
  • Сергій Вікторович Санніков – доктор служіння (D.Min.), головний редактор альманаху «Богомисліє», президент Євро-Азіатської Акредитаційної Асоціації євангельських навчальних закладів. Тема: "Рецепція катехізаторських традицій III-IV століття в збереженні еклесіологічних ознак громади".
  • Ашиш Джейкоб Найду - доцент (Associate Professor) богослов'я Талботської школи богослов'я Байолського університету. Тема: «На шляху до христологічного консенсусу в Александрійській та Антиохійській традиціях: теологія першого та другого Адама у Іоанна Златоуста и Кирила Александрійського».
  • Дар'я Сергіївна Морозова - кандидат культурології, науковий співробітник НаУКМА та Науково-видавничого об'єднання "Дух і літера". Тема: "Невидима присутність Антіохійської христології у теоестетиці Дж. П. Мануссакіса".
  • Архімандрит Кирило Говорун - PhD, кандидат богослов'я, старший викладач Стокгольмської школи теології та Національного університету "Києво-Могилянська академія", науковий співпрацівник Колумбійського університету (США). Тема: «Святий Кирило Олександрійський в термінах феноменології та аналітичної філософії».
  • Священик Олег Кіндій – PhD, доцент кафедри богослов'я, заступник декана з міжнародних зв'язків філософсько-богословського факультету Українського католицького університету. Тема: "Деякі аспекти патристичного вчення про війну і мир та їх релевантність у сучасному українському контексті".
  • Сергій Михайлович Бортник - доктор богослов'я, доцент кафедри богослов'я Київської Духовної Академії Української Православної Церкви. Тема: "Повторення старого чи творення нового? Парадигма нео-патристики і деякі сучасні тенденції в православному богослов'ї".
  • Юрій Павлович Чорноморець - доктор філософських наук, професор кафедри культурології НПУ ім. М.П. Драгоманова. Тема: «Різноманітність впливу мислителів грецької патристики на сучасну православну теологію».

Семінар організували і провели: Центр дослідження релігій Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова; Ресурсно-дослідницький центр Євро-Азіатської акредитаційної асоціації; відділ розвитку освіти Євро-Азіатської акредитаційної асоціації; за участі Відділення релігієзнавства та богослов'я Студентського наукового товариства Факультету філософської освіти і науки НПУ ім. М. П. Драгоманова.

Скоро Вашій увазі буде запропоновано відеозапис другого науково-методологічний семінару «Актуальні проблеми сучасного богослов'я».

Тарас Дятлик,
керівник відділу розвитку освіти Євро-Азіатської акредитаційної асоціації.